Techbedrijven – Digitale revolutie in alle sectoren

De komst van nieuwe technologieën heeft geleid tot de opkomst van verschillende toepassingen van digitale technologie op veel gebieden. Gezondheid, telecommunicatie, landbouw, handel, financiën en nog veel meer. De sectoren die betrokken zijn bij technologie zijn talrijk en gevarieerd. Wat heeft geleid tot de zogenaamde Tech-bedrijven en ook heeft geleid tot de uitvinding van nieuwe termen en concepten en nieuwe sub-segmenten van economische activiteiten.

De naamgeving van de meeste van deze nieuwe segmenten is gemaakt door het achtervoegsel “tech” toe te voegen aan de traditionele definities van bestaande termen. We hebben dus verschillende terminologieën die verband houden met het woord “tech” en die impliciet verwijzen naar verschillende gebieden van economische activiteit. We kunnen woorden aanhalen als FinTech, PropTech, InsurTech, WealthTech, RegTech, LegalTech enz.

Tech-bedrijven (vaak Start-ups) stellen nieuwe technologieën ten dienste van hun core-business en vertrouwen op een technologisch proces om goederen of diensten aan te bieden.

Dit zijn de verschillende soorten gespecialiseerde bedrijven die technologie combineren met hun activiteitensectoren:

1. FinTech

Een combinatie van “financiën” en “technologie”. De term “FinTech” beschrijft innovatieve bedrijven die nieuwe technologieën gebruiken om financiële diensten te verlenen.

FinTech-bedrijven hebben betrekking op de wereld van bankieren, verzekeren of financiële dienstverlening. Het ontwikkelt: handelsdiensten, online betalingssystemen, leningen, op gegevens gebaseerde besluitvorming, klantenservice via chatbots en gepersonaliseerde diensten op basis van kunstmatige intelligentie die leren van klantgewoonten. Meestal bieden FinTech-startups hun diensten online aan waardoor hun klanten van over de hele wereld kunnen genieten van hun diensten.

2. PropTech

PropTech: de combinatie van vastgoed en technologie. Het is een beweging die ten dienste staat van de digitale transformatie van de vastgoedsector. Het stelt technologie ten dienste van vastgoed door nieuwe technologieën te gebruiken om de producten en diensten van de vastgoedsector te verbeteren of opnieuw uit te vinden.

Het is actief op alle gebieden van onroerend goed. Zoals: bouw, marketing, exploitatie, beheer, financiering en renovatie (bouw met behulp van geavanceerde technologische hulpmiddelen, vermogensbeheer via internet, prospectie en makelaardij van onroerend goed via Virtual-Reality, oplossingen voor aan- en verkoop van huizen, modellering van 3D-plannen en online prijsschatting enz.)

3. InsurTech

InsurTech: een mix van “verzekering” en “technologie”. Het is de verzekeringssector die opnieuw is uitgevonden door technologische oplossingen. InsurTechs transformeren de verzekeringssector met als doel de klantervaring te verbeteren en het beheer van verzekeringspolissen te vereenvoudigen.

Verzekeringen, financiën en zelfs onroerend goed gaan vaak hand in hand. InsurTech wordt soms gezien als een subcategorie van FinTech of PropTech die zich richt op een efficiënter beheer van verzekeringspolissen. InsurTech-spelers werken echter net zo goed aan het beheer van verzekeringen met betrekking tot huisvesting als aan auto’s of gezondheid wat het gebruik van een eigen term rechtvaardigt.

4. AgriTech

AgriTech, AgTech of AgroTech is het gebruik van technologie in de land- en tuinbouw of zelfs visserij en fokkerij met als doel de prestaties en efficiëntie te verbeteren.

AgTech-bedrijven streven er daarom naar om de productie te verbeteren of het beheer voor boeren te vereenvoudigen. Hiervoor kunnen ze een beroep doen op bijvoorbeeld agronomische drones, landbouwexperimenteerplatforms en het ontwikkelen van nieuwe soorten zaden.

5. FoodTech

FoodTech brengt alle innovatieve, digitale, technologische en ondernemende initiatieven op het gebied van voeding samen. Het is de alliantie tussen de food- en cateringsector met nieuwe technologieën. Het bestrijkt dus de hele keten, van productie tot consumptie. Via verwerking en distributie met start-ups die innoveren in de agrifood-, food- en cateringsector.

Deze bedrijven bieden nieuwe manieren van consumeren, voedselbezorgingsoplossingen, e-commerce-oplossingen, automatische fornuizen, 3D-voedselprinten, restaurants die een augmented reality-ervaring bieden en gepersonaliseerde aanbevelingen via persoonlijke assistenten enz.

6. Ed Tech

EdTech wordt gedefinieerd door alle bedrijven die training- of opleidingsdiensten aanbieden via nieuwe technologieën. Startups die actief zijn in EdTech richten zich op online cursussen die voor iedereen toegankelijk zijn. Zoals massale open online cursussen (MOOC’s). Dit zijn trainingen op het internet, live of vertraagd, waardoor afstandsonderwijs mogelijk is.

7. GreenTech

GreenTech (letterlijk schone technologieën), ook wel GreenBusiness of CleanTech genoemd, is het kruispunt tussen de digitale revolutie en de groene transitie (ecologische innovatie). Het benoemt alle acties die te maken hebben met een groen transitieproject op basis van nieuwe technologieën.

GreenTech brengt actoren samen die afhankelijk zijn van geavanceerde technologie en engineering om de impact van mensen op de aarde te verminderen. Dit door technologieën te bouwen die een nieuwe manier van consumeren en leven vormgeven waarbij ecologie centraal staat in hun zorgen.

GreenTech-bedrijven bieden innovatieve diensten aan op het gebied van energie, milieu of duurzame ontwikkeling: recyclingtechnologieën, groene energie (zon, wind enz.), autonome energieproductie- en opslagsystemen, alternatieve vormen van energieverbruik, energiezuinig of zelfs zelfvoorzienende gebouwen en de implementatie van slimme netwerken.

8. LegalTech: efficiëntere en goedkopere juridische diensten

 LegalTech kan worden gedefinieerd als een innovatieve digitale start-up die recht en technologie combineert door een aanbod van gedematerialiseerde juridische diensten te ontwikkelen. Deze start-ups ontwikkelen tools om juridische professionals te ondersteunen of te vervangen. Het doel is om de juridische afdeling te automatiseren om zo een nieuwe relatie tot stand te brengen tussen de cliënt en de jurist op verschillende rechtsgebieden (consumentenrecht, vennootschapsrecht, arbeidsrecht, contractenrecht enz.).

 LegalTech biedt snelle en efficiënte online juridische aanbiedingen. Die gemakkelijker toegankelijk en sneller zijn en tevens minder kosten zoals: het opstellen van online contracten, documentsjablonen, juridisch advies via online assistentie, verbinding met een advocaat, oprichting van bedrijven via het genereren van artikelen van associatie met het opstellen van contracten en die zowel betrekking hebben op de oprichting van een online bedrijf als op de verbinding met een advocaat en gedematerialiseerde procedures voor het beslechten van geschillen (het versturen van een ingebrekestelling of zelfs een deurwaardersbrief).

9. HealthTech

HealthTech verwijst naar innovatieve bedrijven die nieuwe producten of nieuwe technologieën op het gebied van de menselijke gezondheid ontwikkelen.

HealthTech start-ups ontwikkelen een breed scala aan oplossingen. Er zijn onder andere bedrijven die online medische afsprakenplanning en draagbare apparatuur aanbieden voor het verzamelen van gegevens over de vitale functies van patiënten, voor diagnose en behandeling van ziekten en voor medische voorschriften en follow-ups. Deze start-ups bieden online diensten en verbonden objecten aan.

HealthTech-bedrijven worden uitgedaagd om levens te redden, te verlengen of te verbeteren. Ze kunnen worden onderscheiden in twee sub-segmenten

BioTech (Biotechnologie):

Dit zijn oplossingen die Life Sciences (biologie) en technologieën uit verschillende andere disciplines zoals natuurkunde, scheikunde en informatica combineren voor wetenschappelijk onderzoek. BioTech duidt bedrijven aan die nieuwe medicijnen, biologische diagnostiek, cosmetica of nieuwe behandelingen ontwikkelen.

Als gezondheid de belangrijkste uitlaatklep is voor BioTech ( met name op het gebied van oncologie, infectieziekten en het centrale zenuwstelsel, genetica of zelfs zeldzame ziekten, immunologie en    neurodegeneratieve ziekten) strekken medische oplossingen zich uit tot andere sectoren zoals het milieu, de landbouw, de industrie , biobrandstoffen of de voedingsindustrie.

 MedTech (Medische technologieën):

MedTech verwijst naar bedrijven die op basis van nieuwe technologieën nieuwe oplossingen ontwikkelen voor diagnose, patiëntenzorg en behandeling en verbetering van de gezondheid van een persoon.

MedTech omvat apparatuur, apparaten, machines, software en hulpmiddelen om een ​​betere behandeling te creëren zoals: thermometers, inhalatoren, stethoscopen, prothesen, injectiespuiten, verbandmiddelen, rolstoelen, medische beeldvormingsapparatuur, apparatuur voor chirurgie, organenapparatuur, diagnostische medische hulpmiddelen, online opleidingsdiensten voor medische personeel, MRI’s, kunstmatige beademingsapparatuur, chirurgische robots enz.

De technologieën die door MedTech-bedrijven zijn ontwikkeld combineren een reeks uiteenlopende vaardigheden en expertise zoals engineering, robotica, IT, biologie enz.

Verschillende andere gebieden worden ook beïnvloed door technologische transformatie:

• AccounTech (boekhouding en techniek)

• MadTech: (Marketing + Technologie) gespecialiseerd in marketing

• RetailTech: (Retail + Technology) gespecialiseerd in de sectoren retail en/of massadistributie

• Artech: (Art + Technology) gespecialiseerd in de kunstsector

• AdTech: (reclame en technologie) gespecialiseerd in reclame

• FashionTech: (Mode en technologie) gespecialiseerd op het gebied van kleding

• Enz.

Médiatrice NKURUNZIZA