Online betalingen

De afgelopen jaren zijn de gewoonten van de consument in hoog tempo aan het veranderen. Consumenten maken steeds meer gebruik van online technologieën waaronder digitaal betalen.

De digitalisering en digitalisering van de economie heeft er immers toe geleid dat de verschillende sectoren digitaliseren en oplossingen bedenken om ondanks de pandemie hun commerciële activiteiten te kunnen voortzetten. In de sector e-commerce en elektronisch betalen nemen de cijfers op mondiaal niveau voortdurend toe. Veel mensen kopen en betalen een dienst of product online.

Snel, gemakkelijk, efficiënt en veilig: online betalen onderscheidt zich daarom als een modern en efficiënt transactiekanaal dat in de toekomst meer en meer gebruikt zou moeten worden.

Ten eerste: wat is online betalen?

Online betalen verwijst naar alle soorten transacties die online worden uitgevoerd vanaf een computer of een smartphone. Het is een geldwissel via een digitaal systeem. Het betreft alle betalingen via het internet.

Online betalen: hoe werkt het?

Met online betalen kunt u aankopen via het internet betalen via aangesloten apparaten zoals smartphones of computers.

Een online betaling doen is niet zo heel anders dan een aankoop doen in een verkooppunt. Beide werken op dezelfde manier: namelijk het ruilen van een goed of dienst tegen betaling. Maar in het geval van een online verkoop, in tegenstelling tot een fysieke transactie, hebben de twee hoofdrolspelers geen contact.

Aan de kant van de klant wijst de koper de producten van zijn keuze aan, selecteert een betalingsmethode en wordt vervolgens doorgestuurd naar het bijbehorende betalingsplatform. In de meeste gevallen wordt er een bevestigingsmail gestuurd zodra de aankoop is gedaan.

Aan de zakelijke of verkoperskant is de bankkaart de meest gebruikte optie. Om deze betaaloplossing op te zetten moet u een VAD-rekening (Verkoop op afstand) aanvragen bij een bank. Hiermee kan geld worden overgemaakt van de rekening van een klant naar de bedrijfsrekening van de handelaar.

Een andere populaire betaaloplossing is de elektronische portemonnee zoals PayPal. Het is een persoonlijke rekening waarmee transacties kunnen worden gedaan zonder bankgegevens te verstrekken.

Er zijn verschillende vormen van online betaling: creditcard of directe debitering, automatische incasso, betaling per e-mail of via virtuele rekeningen van derden zoals PayPal, mobiele betalingen enz.

De verschillende online betaaloplossingen

•        De creditcard

De koper gebruikt zijn klassieke bankkaart om te betalen op de site waarop hij zijn transacties doet. Deze laatste is uitgerust met een beveiligd betalingssysteem.

Als hij zeker is dat de site beveiligd is deelt de betaler zijn contactgegevens ermee: naam, bankgegevens, het 16-cijferige nummer van zijn kaart, de 4 cijfers van de geldigheidsdatum (maand en jaar), de laatste 3 cijfers van het pictogram op de achterkant van de betaalkaart en valideert hij zijn bestelling.

Wanneer de transactie is afgerond moet de koper het nummer van zijn creditcard, de vervaldatum en het driecijferige cryptogram invoeren. Zodra de rechtmatigheid van de transactie is vastgesteld wordt het bedrag afgeschreven van de bankrekening die aan de kaart is gekoppeld.

Hier zijn enkele voorbeelden van de spelers die op de markt aanwezig zijn:

• Visa: het is de wereldleider in het uitgeven van bankkaarten. Het bezit 60% van het marktaandeel (Reuters).

• Mastercard: het is de tweede distributeur van bankkaarten. Het bezit 30% van het marktaandeel. Net als Visa biedt Mastercard een breed scala aan creditcards voor het grootste aantal.

• American Express: het bedrijf positioneert zich anders dan zijn twee belangrijkste concurrenten door zich te richten op een meer ‘luxe’ cliënteel (minimumloon van € 20.000 bruto per jaar) en bezit slechts 8% van het marktaandeel. Weinig bedrijven accepteren het omdat de kosten voor elke transactie relatief hoog zijn.

De elektronische portemonnee

Dit zijn diensten die erg populair zijn bij internetgebruikers omdat ze u in staat stellen uw aankopen te betalen zonder uw creditcardnummer bekend te maken. De elektronische portemonnee (of e-wallet) is een systeem of applicatie waarmee u online aankopen kunt doen, overboekingen kunt doen en deze kunt ontvangen vanaf een computer, smartphone of tablet. Het wordt gefinancierd door de bankrekening van de gebruiker. Bij het online bestellen hoeft de klant zijn bankgegevens niet in te voeren. Hij hoeft alleen een gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren om zijn aankoop te valideren.

Deze online betalingsoplossingen vereisen een e-mailadres en een bankrekening en/of een bankkaart. Zelfs als de koper er geen nodig heeft om zijn bestelling af te ronden. We kunnen de beroemde Paypal-service en zijn concurrent Google Checkout noemen.

Internetoverdrachten

Alle grote banken bieden internetoverboekingsdiensten aan. Over het algemeen gratis tussen de rekeningen van de houder bij dezelfde bank. Ze worden betaald op rekeningen van andere banken.

Afrikaanse online betalingsoplossingen

Er zijn meer dan honderd online betaaloplossingen in Afrika. Hier zijn er een paar:

• Paydunya uit Senegal: met deze betaaloplossing kunt u op een veilige manier betalingen ontvangen van Visa- en Mastercard-bankkaarten. Daarnaast heeft u ook de mogelijkheid om Mobile Money-betalingen te ontvangen in Senegal, Ivoorkust en Benin.

• FedaPay is een betalingsverwerker uit Benin en ontworpen voor heel Afrika. Hiermee kunt u betalingen ontvangen met Visa of Mastercard en ook van uw klanten. Mobile Money is ook beschikbaar, maar alléén voor een paar landen in Afrika (Benin, Togo, Ivoorkust en Senegal).

• KkiaPay uit Benin: het is een betalingsoplossing waarmee u betalingen kunt ontvangen met bankkaart (Visa, Mastercard en American Express) en ook met Mobile Money (alléén voor Benin).

• Afrikpay: een betalingsaggregator gemaakt in Kameroen. Het biedt verschillende diensten waaronder een betalingsoplossing voor e-commerce in Afrika met bankkaarten en mobiel geld (alléén Kameroen).

• eNkap is een Kameroenese betaaloplossing waarmee u online kunt verkopen en kopen.

• DPO denkt dat betaling een zeer veilige, betrouwbare en gebruiksvriendelijke betalingsoplossing is die beschikbaar is in verschillende Afrikaanse landen (Kameroen, Nigeria, Togo, Seychellen, Mali…). Hiermee kunt u in Afrika betalingen met creditcard en mobiel geld ontvangen.

• CinetPay is een betaaloplossing uit Ivoorkust. Het biedt de mogelijkheid om betalingen met creditcard (Visa en Mastercard) en lokale betalingen te ontvangen in bepaalde Afrikaanse landen zoals Ivoorkust, DRC, Kameroen, Mali, Senegal, Togo, Guinee en Burkina Faso.

• Payoneer is beschikbaar in Afrika. Het biedt internationale overschrijvingen en kan Mastercard-opnamekaarten uitgeven aan zijn gebruikers.

• Paystack is in feite een betalingsgateway die is ontworpen om e-commerce in Nigeria te vergemakkelijken.

Het Afrikaanse continent blijft het laatste in vergelijking met andere continenten in online handel en betalingen ondanks de ontwikkeling van e-commerce in Afrika. Sommige Afrikaanse landen hebben bijvoorbeeld geen toegang tot Paypal-diensten. Ook hebben sommige burgers geen bankrekening en/of internettoegang.

Médiatrice NKURUNZIZA