Blockchain in de landbouw in Burundi?

 Bij alle boeren, ook in Burundi, kwelt de angst om gewassen te verliezen als gevolg van erbarmelijke weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen. De angst wordt nog vergroot doordat, naast klimaatrisico’s, ook boeren tegen zeer hoge tarieven worden gefinancierd. De beschikbare liquiditeit is in handen van enkele particulieren. Geen banken. Geen spaarbank in de meest afgelegen streken van het land. Al het geld is geconcentreerd in de handen van ambtenaren en handelaren in deze landelijke gebieden. Om je een idee te geven. Stel je voor: een burgemeester, een officier van justitie, een rechter of een politieagent wiens primaire missie het is om burgers te beschermen tegen elke vorm van oplichting, wordt zelf een lokale financiële gangster.

En ineens zijn het die hoge lokale ambtenaren die zich opwerpen als lokale financiers en die hoge bedragen vragen voor het toegekende krediet. Boeren die tijdens het groeiseizoen vaak worden overspoeld door allerlei behoeften. De kinderen moeten naar school, ze worden soms, zo niet vaak, ziek. De boer zelf of zijn vrouw kunnen ook ziek worden en er kunnen andere omstandigheden zijn die om geld vragen. En tegelijkertijd moet hij zijn productie financieren: aankoop van zaden, kunstmest enz…. Nou, hij heeft nood, dus hij heeft geld nodig. Geen enkele Burundese boer ontsnapt aan deze financiële markten die leningen verstrekken tegen woekerrentes.

Burundese boeren leven in een dubbele nachtmerrie. Eerst het krediet dat duur is. De aflossingen overschrijden vaak meer dan 100% rente. Veel boeren komen er nooit uit: ze zitten voor het leven in de schulden. Het gebeurt zelfs dat je je land verliest wanneer de schuld ondraaglijk wordt en daarom onmogelijk terug te betalen is.

De andere nachtmerries zijn ook klimaatverstoringen: buien of ernstige droogte. Hoe dan ook: beide vormen kunnen ervoor zorgen dat hij al zijn oogst verliest. Helaas is de staat afwezig. Het doet niets om te proberen de productiekosten van de boer te subsidiëren of op zijn minst gemakkelijke toegang tot krediet tegen redelijke rentetarieven mogelijk te maken. Een ondersteuning die de Blockchain kan geven zou vooral gaan over de beheersing van de rente en de klimaatverstoringen. Blockchaintechnologie zou zowel deze netelige kwestie van de rentevoet als de dekking van de schade veroorzaakt door klimaatverandering kunnen dekken.

Net als Aon, Oxfam en Etherisc in Sri Lanka heeft de Blockchain geholpen om boeren toegang te geven tot microverzekeringen om hen te beschermen tegen het risico hun landbouwproductie te verliezen als gevolg van zeer slechte weersomstandigheden voor hun velden. Deze Blockchain-technologie, natuurlijk nieuw, maakt de automatisering van processen mogelijk en geeft boeren gemakkelijk en goedkoop toegang tot verzekeringen. Claimvereisten zijn ook automatisch zonder dat handmatige indiening door de boer nodig is. Dit heeft geresulteerd in lagere bedrijfskosten. Aangezien de meeste premies bereid zijn om claims onmiddellijk te betalen.

Bij nader inzien vertrouwde de Blockchain, die in verschillende fasen werd ingezet, op de expertise en operationele ondersteuning van lokale instellingen in Sri Lanka. En in dit geval was de lokale verzekeringsmaatschappij dus Sanasa.

In de eerste fase konden microverzekeringspolissen daarom openbaar worden opgeslagen. Met behulp van de Blockchain en gekoppeld aan weersomstandigheden zodat deze automatisch werd geactiveerd op basis van weergegevens. Simpel gezegd: de Blockchain-technologie maakt de betaling beschikbaar en activeert de betaling automatisch zodra de weergegevens slecht blijken te zijn. Het gebruik van het bedrijf Sanasa maakte het mogelijk om te reageren op bepaalde technische problemen: met name om de integratie van boeren mogelijk te maken die geen toegang hebben tot het internet en een computer.

Aangezien de meeste boeren vandaag de dag nog steeds afhankelijk zijn van contant geld was de tweede fase gewijd aan de ontwikkeling van mobiele betaaloplossingen. Vooral door mobiele telefoons en de popularisering van betaalloketten. Het was ook noodzakelijk om bronnen van meteorologische informatie te diversifiëren. De weersinformatie blijft erg onbetrouwbaar dus het was nodig om het werk ook op dit niveau te concentreren om echte weersinformatie te hebben.

Hoe de Blockchain kan bijdragen aan de verbetering van de landbouw in Burundi, aangezien dit is waar het hier om gaat, brengt Burundi twee oplossingen voor het probleem met twee facetten. De eerste is de afschaffing van het systeem van het verstrekken van leningen tegen woekerrentes die voor Burundese boeren gewoon ondraaglijk zijn en die ertoe hebben bijgedragen dat ze zijn geruïneerd. De tweede oplossing is om de risico’s van het weer te verzekeren. Klimaatproblemen zorgen voor een permanente staat van stress bij boeren. Het verlies van landbouwgewassen is daarom het risico dat moet worden afgedekt.

Een bankinstelling is daarom nodig om een ​​kredietsysteem op te zetten dat is uitgerust met deze Blockchain-technologie. Dat er eerst op gericht zou zijn om alle begunstigde boeren en het beheer van de fondsen te laten verdelen in de vorm van een lening tegen betaalbare rentetarieven. Een verzekeringsmaatschappij die is aangesloten bij de gekozen bank is ook essentieel zoals het voorbeeld dat we in Sri Lanka hadden. Oxfam heeft in samenwerking met Aon en Etherisc op Sanasa Insurance vertrouwd om haar lokale expertise en operationele ondersteuningscapaciteit te benutten. Dit vergemakkelijkte de integratie van boeren zonder toegang tot het internet en een computer. In Burundi speelde de verzekeringsmaatschappij daarom de rol van operationele ondersteuning in de meest afgelegen uithoeken waar het moeilijk is om verbinding met het internet te maken.

In Burundi zal daarom, zodra microkredieten en verzekeringsproducten die verband houden met de Blockchain kunnen worden betaald aan boeren, (wat zal bevestigen dat de werking van de blockchain op dit gebied haalbaar is), het gebruik van de Blockchain het mogelijk maken om enerzijds automatisch de risico’s van kredietaflossing te beoordelen en tegelijkertijd de risico’s van klimaatverstoringen te verifiëren. De Blockchain zal ook helpen om alle bureaucratie te vereenvoudigen wat de operaties veel sneller en efficiënter zal maken. Ten slotte zal de Blockchain-technologie het mogelijk maken om goede kredietschattingen en betaalbare verzekeringen voor Burundese boeren te doen. Dit is erg belangrijk omdat de boer niet langer verstikt zal worden door schulden maar een krediet zal hebben dat hij kan terugbetalen om hun bedrijf beter te ontwikkelen.

Oxfam gebruikte Blockchain-technologie op een steekproef van 200 boeren waar geoogst moest worden en dit werk was succesvol. Het lijdt geen twijfel dat het gebruik in Burundi succesvol kan zijn in het bankieren voor leningen en in verzekeringen met gewassen als het te verzekeren product. Maar je hebt een heel duidelijk landbouwbeleid nodig om de landbouwsector te financieren en die dan een beroep zou kunnen doen op de Blockchain.