Nieuwe technologieën toegepast op verkiezingen: een manier om het proces te kalmeren

Blockchain-technologie is momenteel in zwang vanwege zijn kenmerken die samenvallen met het ideaal dat wordt gezocht in het gedematerialiseerde universum. De kenmerken ervan zijn van belang voor verschillende sectoren en kunnen voor staten een kans zijn om te grijpen met name op het gebied van stemmen.

Deze technologie zou meer gewicht kunnen geven aan elektronisch stemmen voor transparante en veilige verkiezingen over de hele wereld en met name in Afrika.

In de landen die de democratie als politiek systeem hebben gekozen is de stemming bij uitstek het middel om de wil te uiten. De stemming wordt door het politieke woordenboek “La Toupie” gedefinieerd als: “De uiting van een mening, een wil of een keuze tijdens een overleg binnen een politiek lichaam, een kiescollege, een deliberatieve vergadering enz., met het oog op een verkiezing  of een referendum”.

De stemming, zoals traditioneel aangehouden, heeft een omwenteling ondergaan met de komst van ICT op electoraal gebied. Het is inderdaad belangrijk op te merken dat informatie- en communicatietechnologieën hebben ingegrepen op het gebied van stemmen door de introductie van elektronisch stemmen.

Elektronisch stemmen is een gedematerialiseerd stemsysteem. Met geautomatiseerde telling (met name van stembiljetten) en met behulp van computersystemen.

Het heeft genoeg voordelen ten opzichte van traditioneel stemmen met name legitieme verkiezingen. Dankzij de vermindering van fouten met betrekking tot papieren ondersteuning. Bijna onmiddellijke resultaten zodra de stemming is gesloten en vertrouwelijkheid, geheimhouding van de stemming en een aanzienlijke daling van de kosten.

Er moet echter worden opgemerkt dat het nadelen heeft en niet de minste. Met elektronisch stemmen is het immers mogelijk om met behulp van computermiddelen de identiteit van de kiezer technisch te associëren met de aard van zijn stem. Ook bewijst niets dat de voor de stemming goedgekeurde software niet is geïnfecteerd met virussen.

Al deze zorgen doen twijfels rijzen over het vertrouwen van individuen in het gebruik van elektronisch stemmen.

De vraag rijst natuurlijk hoe het vertrouwen van individuen in elektronisch stemmen door technologie kan worden gewaarborgd. Aangezien het gebruik van traditioneel stemmen op geen enkele manier een garantie voor vertrouwen is en zelfs een achteruitgang zou zijn in een wereld die sterk door technologie wordt gekenmerkt.

Met andere woorden: welke technologische oplossing zou het vertrouwen in het gebruik van elektronisch stemmen kunnen garanderen?

Op een dergelijke vraag geven wij de voorkeur aan Blockchain-technologie zonder echter te beweren dat dit de enige technologie is die elektronisch stemmen kan helpen. Er moet al worden vermeld dat de keuze voor deze technologie is gemaakt met het oog op de kenmerken die deze heeft. Maar wat is Blockchain?

De Blockchain (waarvan de vertaling in het Frans chaine de bloc is) is een technologie waarmee informatie op een transparante en veilige manier en zonder centrale controle-instantie kan worden opgeslagen en verzonden. Het ziet eruit als een grote database die de geschiedenis bevat van alle uitwisselingen tussen de gebruikers sinds de oprichting ervan.

Het kan worden gebruikt voor de overdracht van activa (valuta, effecten, aandelen, enz.), de traceerbaarheid van activa en producten en om automatische contracten uit te voeren (slimme contracten). Zijn vermogen om op verschillende gebieden in te grijpen en zijn kenmerken maken het een vrij populaire technologie in de gedematerialiseerde wereld.

Dit artikel zal daarom proberen de positieve impact te vermelden die deze technologie ooit had kunnen hebben met elektronisch stemmen. Zonder echter in puur technische demonstraties te gaan. Sommige Afrikaanse landen hebben deze ervaring.

Sierra Leone gebruikte Blockchain om toezicht te houden op verkiezingen

Aan de recente presidentsverkiezingen in Sierra Leone namen 16 kandidaten deel waaronder twee vrouwen. De kiezers stemden in een vreedzame sfeer. Maar tegelijkertijd volgde een Blockchain-startup genaamd Agora het verkiezingsproces door middel van zijn registratie. Dit is ongekend op het Afrikaanse continent. De startup gebruikte inderdaad een particuliere en geautoriseerde Blockchain geïnspireerd op de technologie die de Bitcoin en andere cryptocurrencies ondersteunt.

Het doel van Agora was om de resultaten van deze verkiezingen in Sierra Leone in real-time te volgen. “Het was geweldig om een ​​rol te spelen bij het helpen van de burgers van Sierra Leone bij het uitoefenen van hun democratische rechten en het helpen van hun land om een ​​transparante democratie te behouden”, zegt Leonardo Gammar, CEO van Agora.

De resultaten beveiligen

Agora gaf zijn gegevens door aan degenen die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op en de verificatie van het democratische proces van de natie. Voor Agora kunnen de verkiezingen echter de eerste stap zijn in een nog groter plan om een ​​meer gedecentraliseerde versie van zijn technologie te lanceren. De Zwitserse startup zei in contact te zijn met andere landen die geïnteresseerd zijn in het gebruik van deze technologie tijdens hun verkiezingen. “Ik ben er sterk van overtuigd dat deze verkiezing het begin is van een veel grotere Blockchain-stembeweging”, zei Leonardo Gammar.

Voor Jaron Lukasiewicz, Chief Operating Officer van Agora, maakt het gebruik van deze technologie het mogelijk om verkiezingsfraude en geschillen te voorkomen die de verzoening in het land in gevaar kunnen brengen. “Kiezers vullen hun papieren stembiljetten in en ons team met onpartijdige waarnemers registreert ze op de Blockchain”, legt Jaron Lukasiewicz uit. Alvorens te rechtvaardigen: “Een land als Sierra Leone kan uiteindelijk een groot deel van de gevolgen van een zeer controversiële verkiezing minimaliseren door software zoals deze te gebruiken”.

Bernardin Sebahire

Onderzoeker bij ISDR/Bukavu