Cryptovaluta

Ethereum, Ripple, Tether en natuurlijk de beroemde Bitcoin: cryptovaluta zijn sinds het begin van 2010 in het nieuws. Ze beloven hun gebruikers betrouwbaarheid en veiligheid en gebruiken cryptografische principes om transacties te beveiligen.

Als u tegenwoordig via het internet wilt betalen moet u ofwel uw creditcard gebruiken of een speciaal platform gebruiken zoals bijvoorbeeld Paypal. Maar je kunt ook cryptovaluta gebruiken. Ze maken het mogelijk om aankopen te doen in de reële economie zowel via een online platform als via een fysieke winkel.

Hieronder volgt een uitleg over deze nieuwe virtuele valuta die steeds meer digitale portemonnees over de hele wereld vullen.

Definitie van cryptovaluta

Een cryptovaluta is een digitale valuta die peer-to-peer (digital asset) wordt uitgewisseld en kan worden gebruikt d.m.v. een gedecentraliseerd computernetwerk. Het maakt gebruik van cryptografische technologieën en associeert de gebruiker met het proces van uitgifte en afwikkeling van transacties.

Een cryptovaluta is een elektronische of virtuele valuta die onafhankelijk van banken en overheden opereert. Het wordt op het internet uitgewisseld op een gedecentraliseerd computersysteem en maakt gebruik van cryptografische algoritmen en een protocol genaamd Blockchain (dat we in een vorig artikel zagen: The Blockchain and its applications). Voortdurend bijgewerkt en onschendbaar geacht om de betrouwbaarheid en traceerbaarheid van transacties te garanderen.

Het kan ingewisseld en verhandeld worden zoals elke fysieke valuta (of Fiat-valuta) waardoor het mogelijk wordt om goederen of diensten te kopen.

Cryptovaluta worden als virtueel beschouwd vanwege de afwezigheid van fysieke media (munten, bankbiljetten, cheques en creditcards). Het heeft geen fysieke vorm en kan worden opgeslagen in een digitale portemonnee die wordt beschermd door een geheime code van de eigenaar. Exchange-platforms (Binance, Coinbase, Bitstamp enz.) worden gebruikt om online cryptovaluta te kopen en door te verkopen.

Cryptovaluta zijn niet afhankelijk van een Centrale Bank en zijn op geen enkele manier officiële monetaire eenheden die vergelijkbaar zijn met de Dollar of de Euro. Dit zijn alternatieve valuta’s die in geen enkel land ter wereld wettig betaalmiddel zijn. Hun waarde is niet geïndexeerd aan de prijs van goud of aan die van conventionele valuta. Noch worden ze gereguleerd door een centraal orgaan of financiële instellingen.

Er staan ​​geen centrale banken aan het hoofd en toch zijn veiligheid en transparantie hun belangrijkste troeven! Inderdaad, cryptografie beveiligt transacties die allemaal worden geverifieerd en geregistreerd in een openbaar domein. Daarom wordt zowel vertrouwelijkheid als authenticiteit  gegarandeerd dankzij Blockchain-technologie.

Ze hebben een echt bestaan ​​omdat ze op het “web” worden gebruikt. De bekendste zijn Bitcoin, Ethereum, Ripple, EOS en Litecoin enz.

Per 14 juni 2021 zijn volgens CoinMarketCap 15.617 cryptovaluta goed voor 2.031 miljard Euro.

Geschiedenis

Het idee van cryptovaluta ontstond voor het eerst in de late jaren 80. Het idee was om een ​​valuta te creëren die onvindbaar kon worden verzonden en werkte zonder de gecentraliseerde entiteiten (d.w.z. banken).

In 1995 creëerde de Amerikaanse cryptograaf David Chaum een ​​cryptografische elektronische valuta die hij Digicash noemde. Bit Gold, vaak een directe voorloper van Bitcoin genoemd, werd in 1998 ontworpen door Nick Szabo.

Pas tien jaar later, op 31 oktober 2008, toen een mysterieus persoon onder het pseudoniem “Satoshi Nakamoto” een witboek publiceerde met de naam Bitcoin – A Peer to Peer Electronic Cash System, gebeurde het dat de geschiedenis van de Bitcoin en de resulterende cryptovaluta begon. Dit boekje beschreef de kenmerken van de Bitcoin.

Satoshi Nakamoto creëerde de eerste gedecentraliseerde virtuele valuta: de Bitcoin, op 3 januari 2009. Tijdens de eerste maanden van zijn bestaan ​​had de Bitcoin bijna geen waarde maar in april 2010 was de waarde van één Bitcoin $ 0,14 . Begin november was de prijs van de Bitcoin actief gestegen tot $ 0,36.

Op 22 mei 2010 gaf een ontwikkelaar uit Florida, Laszlo Hanyecz, 10.000 BTC uit voor 2 pizza’s. Het eerste gebruik van “virtuele valuta” in de “echte” wereld.

In februari 2011 steeg de prijs van de Bitcoin naar $ 1,06 om daarna terug te vallen naar $ 0,87 cent. Tussen eind april en begin mei was de prijs van een Bitcoin gestegen van $ 0,87 naar $ 8,89.

Op 1 juni van dit jaar verdrievoudigde de prijs van de Bitcoin binnen een week naar rond de $ 27. In september 2011 was de waarde teruggevallen tot ongeveer $ 4,77. In oktober 2011 werd Litecoin geboren, net als andere concepten, die daarvoor van de Bitcoin waren afgeleid.

In september 2012 is de Bitcoin Foundation opgericht om de ontwikkeling en acceptatie van de Bitcoin te bevorderen. Ook was er de lancering van de Ripple. Een transactienetwerk dat ook een nieuwe cryptovaluta bevat namelijk Ripples (XRP).

In juli 2013 lanceerde Mastercoin de eerste ICO (Initial Coin Offering of fondsenwerving) in cryptovaluta. Datzelfde jaar steeg de prijs van de Bitcoin gestaag voordat hij uiteindelijk instortte. Op 19 november bereikte de Bitcoin een prijs van $ 755 om diezelfde dag terug te vallen naar $ 378. Maar tegen 30 november was het weer gestegen naar $ 1.163. Deze datum markeert het begin van een nieuwe crash waardoor de prijs van de Bitcoin uiteindelijk zou dalen naar $ 152 in januari 2015.

De prijs van de Bitcoin steeg opnieuw in 2016 en steeg gestaag van   $ 434 in januari 2016 tot $ 998 in januari 2017. In juli 2017 handelde de Bitcoin rond $ 2.700 en op 17 december 2017 bereikte het een recordhoogte. Een astronomische geschiedenis van iets minder dan  $ 20.000.

In 2018 hebben twee landen een staats-cryptovaluta aangenomen: de Marshalleilanden en Venezuela.

El Salvador wordt in 2021 het eerste land dat de Bitcoin omzet in een wettig betaalmiddel om de financiële inclusie van de hele bevolking mogelijk te maken.

Op woensdag 20 oktober 2021 werd op France 24 bekend gemaakt dat de prijs van de Bitcoin was gestegen tot meer dan $66.000. Gedreven door de lancering van een financieel product op Wall Street gekoppeld aan cryptovaluta. De cryptovaluta, die 12 jaar geleden voor minder dan een Dollar werd verhandeld, piekte vandaag tijdens de handel op $ 66.273 rond 14.00 uur, GMT.

Werkingsprincipes van cryptovaluta

Cryptovaluta is uitgevonden om gebruikers in staat te stellen transacties via het internet uit te voeren. Het werkt via een zeer veilig peer-to-peer netwerk (van computers) dankzij een cryptografisch systeem. Cryptovaluta-markten zijn gedecentraliseerd wat betekent dat deze valuta niet worden uitgegeven en gecontroleerd door een centrale autoriteit (banken, bedrijven of overheden).

Aangezien de overgrote meerderheid van cryptovaluta aan de controle van staten en centrale banken ontsnapt fungeert de Blockchain als een centrale bank in dit ecosysteem. Deze wordt gebruikt om alle transacties die in een cryptovaluta zijn uitgevoerd op een grootboek ofwel ledger weer te geven.

Dit register is open en kan door iedereen op het internet worden geraadpleegd. Het bevat de samenstellende elementen van elke uitgevoerde transactie: het bedrag van de transactie, het adres van de uitgever, het adres van de ontvanger en een cryptografische vingerafdruk. Maar elke cryptovaluta heeft zijn eigen manier van werken.

Cryptovaluta passeren een netwerk van computers en kunnen worden gekocht en verkocht op uitwisselingsplatforms (een soort virtuele aandelenmarkt) en worden vastgehouden op speciale portefeuilles. En om een ​​aankoop te doen met cryptovaluta heb je deze portemonnee nodig om je cryptovaluta veilig te houden.

Elke portemonnee bevat openbare- en privésleutels die worden gebruikt om valuta uit te geven en te ontvangen. De publieke sleutel is een code die iedereen binnen een systeem kent. De privésleutel is alleen bekend bij de gebruiker en stelt hem in staat zijn transacties te valideren.

Wanneer een gebruiker cryptovaluta-eenheden aan een andere gebruiker wil verkopen heeft hij alleen een speciale applicatie nodig (zoals Coinbase, Zengo of Binance enz.) en moet deze naar de virtuele portemonnee van de laatste sturen. De transactie wordt pas als voltooid beschouwd als deze is geverifieerd en via een mining-proces aan de Blockchain is toegevoegd.

Om je rekeningen in cryptovaluta te innen of die van jou te betalen heb je alleen een speciale applicatie nodig zoals Coinbase, Zengo of Binance.

Een Blockchain is een digitaal register dat wordt gebruikt voor het verzenden en opslaan van gegevens. In de context van cryptovaluta slaat het de geschiedenis van uitgevoerde transacties op en houdt het dus de verandering in eigendom in de loop van de tijd bij. De Blockchain legt transacties vast in blokken en de meest recente worden vooraan in de keten geplaatst.

Blockchain-transacties zijn voor iedereen toegankelijk en worden niet op één plek opgeslagen maar door miljoenen computers tegelijk gehost. Alle bewegingen worden in de vorm van cijfers geregistreerd door duizenden verschillende servers tegelijk. De uitgevoerde transacties worden vervolgens geregistreerd en gedecentraliseerd binnen een netwerk.

Dit maakt de Blockchain zowel transparant als bestand tegen veranderingen en knoeien met transacties is bijna onmogelijk waardoor er geen zwakke punten worden blootgesteld aan menselijke- of computerfouten.

Voor- en nadelen van cryptovaluta

De voordelen:

Iedereen voelt zich om verschillende redenen aangetrokken tot cryptovaluta. Hier zijn enkele redenen:

• Geen vergoedingen: de relatieve afwezigheid van vergoedingen is deels de sleutel tot het succes van cryptovaluta. In vergelijking met traditionele bankkosten zijn de kosten voor cryptovaluta lager omdat er geen centrale autoriteit is om de transacties te beheren.

• Inflatiebescherming: inflatie heeft ertoe geleid dat veel valuta’s in de loop van de tijd in prijs zijn gedaald. Bijna elke cryptovaluta wordt op het moment van lancering gelanceerd met een vast bedrag. Dus als gevolg van de toenemende vraag zal de prijs stijgen. Dit zodat deze gelijke tred houdt met de markt en op de lange termijn vermijdt u inflatie.

• Efficiëntie: de beschikbaarheid en snelheid van transacties dragen bij aan deze attractie. Transacties kunnen in slechts enkele minuten worden voltooid. Er zijn geen beperkingen voor openheid of verwerking door derden. Ze zijn daardoor eenvoudig in gebruik en zeer toegankelijk.

• Hoge volatiliteit die aanzienlijke winsten mogelijk maakt: cryptovaluta kan winst genereren. De prijs van virtuele valuta kan van de ene op de andere dag verdubbelen waardoor u veel kunt verdienen. De markt voor cryptovaluta is erg actief.

• Beveiliging: Blockchain-technologie is een systeem dat veel cryptovaluta uitgeeft en de wijziging van transactiegegevens die in het systeem zijn ingevoerd bemoeilijkt. Zonder menselijke tussenkomst neemt het risico op fouten af. Dit omdat het netwerk van computers de informatie die in de database wordt verzonden goedkeurt.

De nadelen:

Als de winsten en het rendement van cryptovaluta erg belangrijk kunnen zijn zullen de potentiële risico’s net zo veel aan de andere kant zijn … het is een kwestie van evenwicht.

• De volatiliteit van de waarde: wat een voordeel is kan een nadeel zijn. Inderdaad, de fluctuatie van cryptovaluta-prijzen kan ervoor zorgen dat er veel geld verloren gaat. Prijzen kunnen anders evolueren dan u had verwacht en dit is de moeilijkste regel van het spel om te accepteren.

• Het risico van hacking: ondanks de beveiliging die het Blockchainsysteem biedt is diefstal door hacking nog steeds mogelijk.

Médiatrice NKURUNZIZA