Cloud computing-technologie

De “Cloud”? De kans is groot dat er onder degenen die dit artikel lezen al gebruikers zijn van “Cloud”-services, misschien voor sommigen zonder het zelfs te weten. Als u bijvoorbeeld een iPad- of iPhone-gebruiker bent worden uw gegevens opgeslagen in de “Cloud” van Apple, genaamd “iCloud”. Hetzelfde geldt voor gebruikers van Gmail en Android-apparaten van wie de informatie is opgeslagen op de servers van Google.

Wat is “Cloud-computing”?

De term “Cloud computing”, in het Frans “l’Informatique en Cloud”, verwijst naar de servers die toegankelijk zijn op het internet evenals de software en databases die op deze servers draaien. De servers die zich in de “Cloud” bevinden worden gehost in gigantische velden van opslagservers, datacenters genaamd, die verspreid zijn over de hele wereld.

Gegevens worden geacht te zijn opgeslagen op een “Cloud” (vandaar de term “Cloud-computing”). Het is duidelijk dat uw gegevens, in plaats van dat ze op uw harde schijven of geheugens worden opgeslagen, beschikbaar zijn op externe servers en toegankelijk zijn via het internet.

“Cloud-computing” stelt ons in staat om op afstand toegang te krijgen tot computerbronnen die zijn opgeslagen op servers die zich op afstand bevinden: bestanden, software of databases die voorheen op lokale servers of op de pc van de gebruiker werden bewaard. Deze middelen kunnen afkomstig zijn van uw eigen datacenter of van een Cloud-provider.

Er zijn over het algemeen drie soorten “Cloud”:

• de openbare “Cloud”: toegankelijk via het internet.

• de zakelijke of private “Cloud”: alleen toegankelijk op een privaat netwerk.

• de tussenliggende of hybride “Cloud”: een mix ​​tussen de publieke “Cloud” en de private “Cloud”.

Geavanceerde oplossingen en technologieën zoals The Internet of Things, 5G en Big Data zijn afhankelijk van “Cloud-computing”.

Hoe Cloud-computing werkt

“Cloud-computing” bestaat uit het uitbesteden van computergegevens aan externe servers. Klantgegevens worden via het internet verzonden naar externe servers in beveiligde dataopslagcentra genaamd Datacenter. De leverancier is verantwoordelijk voor het op een veilige plaats bewaren van de gegevens van zijn klanten.

De “Cloud” werkt in verschillende vormen elk met voordelen volgens de gebruiksbehoeften. De belangrijkste diensten die worden aangeboden in “Cloud-computing” zijn:

IaaS (Infrastructure as a Service)

In dit model wordt alleen de fysieke infrastructuur uitbesteed. Een bedrijf huurt de servers en opslagruimte die het nodig heeft van een “Cloud”-provider. De leverancier ondersteunt de installatie van servers, netwerken en dataopslag. Op deze manier hoeft de klant de apparatuur die aan deze middelen is gekoppeld niet te kopen: hij huurt ze bij de dienstverlener. Anderzijds is de klant verantwoordelijk voor zijn applicaties, zijn data en het besturingssysteem.

De IaaS-aanpak is te vergelijken met het huren van grond door een bedrijf: het bedrijf mag erop bouwen wat hij wil, maar moet in zijn eigen apparatuur en bouwmaterialen voorzien. Voorbeelden van IaaS-serviceproviders zijn DigitalOcean, Google Compute Engine en OpenStack.

PaaS (Platform as a Service)

PaaS omvat de diensten van IaaS en nog veel meer. In dit model gaat het bij outsourcing om hardware-infrastructuur, data en applicaties.

Naast servers, opslag en netwerken levert de provider ook andere diensten zoals het besturingssysteem, de database, de webserver enz. Kortom: PaaS-leveranciers bieden alles wat nodig is om een ​​applicatie te bouwen inclusief ontwikkeltools, infrastructuur en besturingssystemen  over het internet.

PaaS is te vergelijken met het huren van gereedschap en apparatuur om een ​​huis te bouwen, in plaats van er een te huren.

Voorbeelden van PaaS-services zijn Heroku en Microsoft Azure.

SaaS (Software as a Service)

SaaS is de service die het meest bekend is bij het grote publiek. Het omvat volledige outsourcing, inbedrijfstelling en onderhoud. In plaats van alleen een applicatie op de apparaten van gebruikers te installeren zorgt de provider voor de installatie, configuratie, bediening en onderhoud van de interface.

SaaS-applicaties worden gehost op “Cloud”-servers. Gebruikers hebben er toegang toe via het internet en betalen over het algemeen een maandelijks abonnement en kunnen dan direct gebruik maken van het platform dat de leverancier hen ter beschikking stelt. Zo hoeft de klant niet meer te investeren in servers en applicaties om zijn data te hosten.

SaaS-diensten zijn vergelijkbaar met het huren van een woning: de eigenaar onderhoudt de woning terwijl de huurder deze gebruikt alsof deze van hem is. Voorbeelden van SaaS-applicaties zijn Salesforce, MailChimp en Slack.

Om van deze dienst gebruik te maken, onderschrijft u een formule die bij u past en sluit u een outsourcingcontract voor uw IT-architectuur af bij een aanbieder van “Cloud-computing” oplossingen (maand- of jaarabonnement). Alle gegevens van uw bedrijf worden vervolgens naar externe servers in een opslagcentrum gestuurd. Om toegang te krijgen, maakt u verbinding met het internet vanaf uw pc of smartphone (authenticatie vereist).

De werking en de aangeboden diensten variëren afhankelijk van het type dienst waarop wordt geabonneerd (IaaS, PaaS of SaaS). Verschillende beveiligingsapparatuur (met name redundantiemechanismen) maken het mogelijk om een ​​onderbreking van de dienstverlening te voorkomen die tot gegevensverlies kan leiden.

Het delegeren van al deze taken biedt bedrijven de mogelijkheid om zich volledig aan hun core- business te wijden en tegelijkertijd een maximale bescherming van hun data en applicaties (inclusief messaging) te garanderen.

Voordelen van de “Cloud”

De “Cloud” biedt o.a. veel voordelen:

• Een van de belangrijkste voordelen van “Cloud-computing” is dat gebruikers toegang hebben tot veel online beschikbare diensten zonder het gewicht van een dure infrastructuur te hoeven dragen. Het gebruik van “Cloud-computing” stelt gebruikers en bedrijven in staat om zichzelf te bevrijden van de noodzaak om zelf fysieke servers te beheren of om softwareapplicaties op hun eigen apparatuur te draaien en zo geld te besparen door de IT-infrastructuurkosten te minimaliseren.

Bovendien kan het bedrijf door het abonnement op “Cloud- computing”-services geen IT-middelen meer aanschaffen en een afschrijvingsperiode vereisen.

• De “Cloud” geeft gebruikers ook toegang tot dezelfde bestanden en applicaties vanaf bijna elke locatie en elk apparaat door de mensen die geautoriseerd zijn om ze te openen. Dit omdat computerprocessen en opslag plaatsvinden op servers in een datacenter en niet lokaal op de computer van de gebruiker mits je internet hebt natuurlijk.

• En tot slot is de back-up van uw gegevens impliciet omdat ze niet langer lokaal worden opgeslagen. Zodat u, zelfs als uw apparaat uitvalt, uw gegevens die beschikbaar zijn op de “Cloud” altijd kunt herstellen door verbinding te maken met uw account.

Op deze manier kan een gebruiker, wiens telefoon niet meer werkt, inloggen op zijn Facebook- en Instagram-account vanaf een nieuwe telefoon en zijn account nog steeds actief vinden met al zijn foto’s, video’s en chatgeschiedenis.  Hetzelfde geldt voor “Cloud”-e-mailproviders zoals Gmail of Microsoft Office 365 en “Cloud”-opslagproviders zoals Dropbox of Google Drive.

Nadelen van de “Cloud”

• Bij de “Cloud” is de gebruiker extreem afhankelijk van toegang tot het internet netwerk omdat het principe van de “Cloud” impliceert dat de gegevens alleen online toegankelijk zijn.

• Afgezien van de toegang tot het netwerk, is de gebruiker van een “Cloud-computing”-dienst ook erg afhankelijk van de kwaliteit van het netwerk om toegang te krijgen tot deze dienst. Het is inderdaad moeilijk om toegang te krijgen tot gegevens die beschikbaar zijn op de “Cloud” in het geval van een netwerkstoring of als u zich op een plaats bevindt met een slechte of geen netwerkdekking of in het geval van natuurlijke gevaren zoals slecht weer die de toegang tot gegevens kunnen verstoren.

• Het opslaan van uw gegevens op de “Cloud” impliceert vertrouwen in de servicemanager zonder garanties (anders dan contractueel) dat ze niet zullen worden gebruikt of doorverkocht voor commerciële doeleinden.

• Gegevensbeveiliging moet ook in overweging worden genomen omdat het voor getalenteerde hackers mogelijk is om de opslagservers van individuen of grote bedrijven te hacken en zo toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie.

Médiatrice NKURUNZIZA