Maakt kunstmatige intelligentie deel uit van ons dagelijks leven?

De digitale wereld is zo groot dat we het gevoel hebben dat hij eindeloos is. Alleen al kunstmatige intelligentie is enorm en complex. Wat is kunstmatige intelligentie? Kunstmatige intelligentie of AI is een reeks theorieën, technieken of systemen die complexe computerprogramma’s ontwikkelen en die in staat zijn om bepaalde eigenschappen van menselijke intelligentie te simuleren (redeneren, leren enz.). AI is gebouwd op computationele neurologie, wiskundige logica en informatica die een corpus vormt dat vaak geïntegreerd is in de cognitieve wetenschappen. Sommige spelers ontwerpen AI in relatie tot menselijke intelligentie. Anderen met een ideaal intelligentiemodel dat rationaliteit wordt genoemd. De laatste koppelt deze twee modellen en anderen denken dat het menselijke model het minimaal te bereiken doel is.

Kortom voor de leek en om het simpel te zeggen: het is een efficiëntere en snellere machine dan het menselijk brein dat het heeft ontworpen. De algoritmen die aan de basis liggen van kunstmatige intelligentie zijn ontwikkeld door mensen. Volgens onderzoeker Aurélie Jean bestaan ​​algoritmen al sinds de oudheid en zonder hen is er geen kunstmatige intelligentie. Aurélie Jean waarschuwt: Geloof niet dat het algoritme perfect is. Het is ontworpen door een man en ontwikkeld door een mens. De culturele invloed zal ook weerklinken in de ontwikkeling van een algoritme. Kunstmatige intelligentie is een weerspiegeling van wie we sociaal zijn.

In tegenstelling tot wat velen misschien denken heeft AI een echt verhaal. Veel mensen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het systeem in de loop van de tijd. We gaan niet terug naar de oudheid maar we blijven in de jaren veertig toen Cybernetics werd gecreëerd.

Van het functioneren van de menselijke brein en dus de cybernetica van Norbert Wienner tot het cognitivisme in 1949 van Donald Hebb, door het connectionisme te overspannen, kondigen de onderzoekers aan dat denken een manipulatie van symbolen zou zijn, onafhankelijk van een materiële ondersteuning. Al snel, na de introductie van een neurale netwerksimulator door Marvin Minsky in 1951, gebruikte John McCarthy voor het eerst de term kunstmatige intelligentie. Voor een lange tijd zouden wetenschappers failliet gaan door mislukkingen aan elkaar te knopen in hun onderzoeksexperiment in hun laboratorium aan het MIT, the Massachusetts Institute of Technology in Cambridge in de Verenigde Staten. Minsky en McCarthy komen hun beloften niet na die zijn gedaan in het begin van AI – machinevertaling en overwinning in schaken mede door een computer.

Pas in de jaren tachtig lukte het de Verenigde Staten om zwaar in AI te investeren en de resultaten lieten niet lang op zich wachten toen Deep Bleu wereldkampioen schaken Gary Kasparov versloeg.

In 2000, ten tijde van de internetexplosie, zal AI een nieuwe periode van expansie doormaken, aangedreven door convolutienetwerken (spiraalapplicatie), grafische processors en de levering van een gigantische database die beter leren mogelijk maakt.

Met de opkomst van GAFAM en vooral Google opent AI nieuwe actiegebieden. Met name zoekmachines en Deep Learning waardoor een machine kan leren van zijn fouten. Vanaf de oudheid van algoritmen waar Aurélie Jean op GAFAM spreekt heeft AI terrein gewonnen. In 2017 creëren twee Google-robots hun eigen taal, communiceren met elkaar en Duplex presenteert de mogelijkheid  om te bellen en afspraken te maken.

Kunstmatige intelligentie stimuleert economische activiteit en de cijfers die het genereert kunnen u vaak duizelig maken. Volgens het wereldwijde instituut van McKinsley zal kunstmatige intelligentie tegen 2030 door 70% van de bedrijven wereldwijd worden toegepast en in dezelfde periode $ 13 biljoen aan economische activiteit genereren. In Frankrijk zijn 5.300 onderzoekers in het veld en werken ze al in deze sector van kunstmatige intelligentie.

De werkgelegenheidsramingen zijn ook niet slecht. Volgens statistieken van een onderzoek van Malakoff Mérédic zouden in 2030 wereldwijd 21 miljoen banen kunnen worden gecreëerd in de kunstmatige-intelligentiesector. Dit zijn niet alleen geweldige aankondigingen op dit gebied van werkgelegenheid. Er is natuurlijk ook slecht nieuws. Schattingen laten meer dan 6 miljoen banen zien die tegen 2030 zouden kunnen verdwijnen op het gebied van financiën. Genoeg om te zeggen dat de kunstmatige-intelligentiesector niet alleen geluk zal brengen voor sommigen maar ook voor anderen en in verschillende sectoren ongeluk zal veroorzaken.

In ons dagelijks leven vereenvoudigt kunstmatige intelligentie ons leven en het is bijna overal. Kijk bijvoorbeeld eens op het gebied van domotica in onze huizen, waar het ons helpt bij het beheren van energie, beveiliging, huishoudelijke taken en zelfs vrijetijdsactiviteiten. Ons hele dagelijkse leven wordt eenvoudig: onze deuren gaan automatisch open, we vinden de adressen van onze vrienden via GPS enz… Kunstmatige intelligentie is dan ook overal in elektronische agenda’s, persoonlijke assistenten en automatische auto’s in volle gang. Het gebruik ervan maakt het mogelijk om te worden vervangen door kunstmatige intelligentie in repetitief, vaak beperkend werk en om tijd vrij te maken voor ander werk.

Onnodig te zeggen dat kunstmatige intelligentie de groei van industrieën in de hele waardeketen stimuleert. Financiën, gezondheid, transport, energie en agrovoeding: al deze sectoren hebben kunstmatige intelligentie aangenomen als een technologie die essentieel is voor hun werking en efficiëntie. Mede dankzij The Cloud is data toegankelijker geworden. Deze nieuwe vorm van gigantische dataopslag maakt het mogelijk om ze in realtime te verwerken. En dankzij deze enorme opslagcapaciteit kunnen kunstmatige intelligenties deze gegevens ook in realtime analyseren met behulp van Machine Learning.

Dit betekent niet dat kunstmatige intelligentie alleen voordelen heeft zonder nadelen. Ver van daar. Er zijn een hele reeks nadelen aan kunstmatige intelligentie die gevaarlijker zijn voor de menselijke samenleving.

Kunstmatige intelligentie zou het voortbestaan ​​van de mensheid in gevaar brengen. Volgens sommige pessimistische wetenschappers zou daar een einde aan kunnen komen. Volgens Ray Kurzweil, de Amerikaanse ingenieur en futurist, zou kunstmatige intelligentie mensen tot slaaf kunnen maken. Hij denkt zelfs dat kunstmatige intelligentie in 2029 de macht zal overnemen. Stel je voor dat een robot het Witte Huis over minder dan tien jaar overneemt.

Bovenal willen Elon Musk en Bill Gates deze mogelijkheid vermijden en zelfs voorkomen. Zij richten hun onderzoek op het verbonden brein. Kunstmatige intelligentie brengt persoonsgegevens in gevaar. Privacy wordt sterk bedreigd omdat verbonden objecten informatie verzamelen over onze gewoonten en gedragingen. Zoals we hierboven aangaven zullen er miljoenen banen verdwijnen. Schumpeter’s model van creatieve destructie, dat de ene verloren baan kan worden gecompenseerd door de creatie van een andere in een andere bedrijfstak, zal onmogelijk worden vanwege kunstmatige intelligentie.

Volgens Elon Musk zal kunstmatige intelligentie een revolutie teweegbrengen in het model van de verdeling van rijkdom dat dreigt te verdwijnen. Vandaar dat het idee van inkomen voor sommigen of loon voor anderen, universeel zinvol is. Elon Musk pleit voor het idee van een universeel inkomen. Robots kunnen mensen op het werk vervangen. En in dit geval zal het nodig zijn de hele menselijke samenleving zowel economisch als filosofisch te herzien. Aurélie Jean adviseert om te veranderen om de methoden voor het ontwikkelen van algoritmen voor een betere wereld te veranderen.