Moedig zijn is vrouwelijk

Toen de Belgische kolonisatoren hun politieke greep op Burundi versterkten door de bevoegdheden van zijn vorst in te perken, waren het niet de mannen die in opstand kwamen… Ze gaven er de voorkeur aan te zwijgen en de bevelen van de bezetter uit te voeren. Integendeel, in 1934 was het een Hutu-vrouw die een volksopstand begon in Ndora, in het noordwesten van het land. Bekend onder de pseudoniem Inamujandi, maar ook onder vele andere bijnamen zoals Ruhigi, Inamana en Rudahindahetwa, zoals we kunnen lezen op een gedigitaliseerd document in de Belgische archieven dat ons door Christine Deslaurier is toevertrouwd, lanceerde deze vrouw in september 1934 een spectaculaire en indrukwekkende opstand.

Charismatisch, verheerlijkt en zelfs vergoddelijkt door de lokale bevolking, maar door de kolonisatoren beschouwd als een “heks”, leidde de bijnaam Inamujandi, wiens echte naam Ndarunogeye is, enkele weken een opstand tegen de koloniale autoriteiten en hun Burundese medewerkers. Ze beval haar aanhangers om de rugo (traditionele residenties van Burundi) in brand te steken van verschillende Batare-prinsen (een tak van de koninklijke familie) die entiteiten leidden in de chiefdoms (stammen/gebieden met een leider) van Baranyanka, op het grondgebied van Ngozi, Muhitira en Bacinoni, gelegen in het chiefdom van Usumbura. Volgens de gerechtelijke documentatie die beschikbaar is in de Belgische archieven, werden zo tussen september en november 1934 ongeveer 400 hutten verbrand door opruiende menigten onder haar bevel of die van haar naaste medewerkers. De rebellen zouden ook vee hebben geplunderd van de prinsen en lokale bewoners die het slachtoffer waren van represailles voor hun steun aan de eerstgenoemden. Tijdens de arrestatie werden meer dan 70 koeien en ongeveer 100 stuks kleinvee in beslag genomen uit een woning op de Rukore-heuvel. Als groot strateeg gaf ze ook opdracht tot de vernietiging van de bruggen op de weg tussen Irabiro en Ndora om de beweging van wetshandhavers van de Belgische overheid te stoppen of op zijn minst te vertragen. Vier ervan werden op 28 september 1934 beschadigd en onbruikbaar gevonden.

Uiteindelijk gearresteerd met een aantal van haar aanhangers en adviseurs en berecht op 5 november 1934 in de rechtbank van Gitega, de hoofdstad van het koloniale bestuur, werd ze veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Zo bracht ze van 1934 tot 1946, alle jaren van de Tweede Wereldoorlog, achter tralies door. Terwijl de rest van de wereld in de afgrond werd gestort na het moorddadige delirium dat het werd opgelegd door Hitler en de nazi’s stelde Inamujandi disciplinaire straffen op. In januari 1935, toen Hitler besloot Duitsland te herbewapenen ter voorbereiding op de oorlog, bracht Ndaronogeye 10 dagen door in de gevangenis wegens weigering om te werken en het niet gehoorzamen van de gevangenisregels. Een paar jaar later, op 9 februari 1939, toen de wereld onverbiddelijk op een oorlog afstevende, sliep Inamujandi opnieuw twee nachten in de kerker omdat ze tabak had gerookt en in februari 1942 keerde ze daar nog een keer twee nachten terug omdat ze in het bezit was van verboden voorwerpen tijdens detentie. Tegen die tijd was Europa bezet en wanhoop bracht het oude continent ten val, waar de dood overal op de loer lag, maar er klonken ook stemmen van verzet, zoals die van Nehru, die verklaarde dat India nooit zou instemmen met een hereniging onder Duitse of Japanse soevereiniteit. Was Inamujandi erg geagiteerd en wilde ze net als Nehru de Belgen steunen ondanks alles in Burundi? Sommigen geloven in ieder geval dat de voorwerpen waarmee ze werd gevonden beschermingen waren tegen geesten van de dood.

Twaalf jaar na haar veroordeling en na verschillende afwijzingen, werd Inamujandi in januari 1946 voorwaardelijk vrijgelaten, wat terug te vinden is in de archieven. Ze werd vrijgelaten, maar onder huisarrest. In de brief met het gunstige advies van de resident van Urundi, schreef laatstgenoemde: “Om redenen van politieke opportuniteit was ik van mening dat deze plaats [van onder toezicht staande verblijfplaats] in Busoni moet zijn, Ntidendereza chiefdom, Muhinga grondgebied, land van Batutsi tegenstanders van de theorieën beleden door Mujande ”. Een maand later legde dezelfde resident Schmidt de gouverneur uit dat “de Mujande-vrouw oud en achterhaald is en dat het absoluut onmogelijk voor haar zal zijn om in haar onderhoud te voorzien, hetzij door te cultiveren of op een andere manier”, en hij vroeg om een ​​budgetlijn voor haar onderhoud zodra ze aankwam in het chiefdom waar ze zou worden verbannen. Dit was ver van waar ze haar opstand had geleid, maar werd ook geleid door een prins uit de Batare-lijn, ook de zoon van Chief Baranyanka die ze had uitgedaagd. In afwachting van het vinden van een oplossing voor haar levensonderhoud in het hoofdkwartier van Busoni, raadde de gouverneur aan haar nog een tijdje in de gevangenis te houden en op 13 februari 1946 zond resident Schmidt een instructie naar de gevangenisbewaker met het verzoek om “door te gaan” om dat te doen. “Haar onderdak en eten te geven” in de Kitega-gevangenis. Het huis van bewaring lijkt dus tijdelijk te zijn veranderd in een hotel voor Inamujandi, die, zo denken we, brandde van een verlangen naar vrijheid!

Inamujandi werd uiteindelijk verbannen naar Busoni. Maar ondanks haar leeftijd liet het vuur van de vrijheid haar niet los, het verteerde haar zonder ophouden. Dit is de reden waarom de dappere Ndaronogeye-Rudahindahetwa-Ruhigi-Inamana, na drie jaar onder toezicht te hebben gestaan, de autoriteiten wist te verslaan door te ontsnappen uit het chiefdom van Mutare Ntidendereza en voor altijd van de koloniale radars was verdwenen. De archieven zwijgen a priori, tenzij er een toekomstige ontdekking is, over wat er in haar leven zou volgen. We weten alleen dat de koloniale autoriteiten haar tevergeefs hebben gezocht en we hopen dat ze in haar nieuwe clandestiene leven de onafhankelijkheid van Burundi heeft kunnen ervaren, zij die zo hard had gevochten voor de vrijheid van Burundi en voor alle mannen.

Aan de andere kant, 60 jaar na de Inamujandi-opstand, is er een andere Burundese vrouw opgedoken in Ruyigi, dit keer in het oosten van het land. Door een unieke daad van moed vocht Marguerite Barankitse, aangezien zij het is waar het nu om gaat, tegen een cultuur van de dood die een heel volk was binnengevallen en verzette zich tegen Hutu en Tutsi in een verschrikkelijke competitie om elkaar te vernietigen. ‘Maggy’, zoals we haar noemen, gaf ons weer een mooie les in vrouwelijke moed door in 1993 de angst van de oorlog het hoofd te bieden. Deze dappere Tutsi-vrouw verdedigde zonder enige concessie veel Hutu-kinderen die zich verschansten bij hun ouders in het land Bisdom van Ruyigi, als een leeuwin te midden van haar welpen. Ouders hadden pech in het aangezicht van jonge Tutsi’s die dronken waren van haat en wraak op arme, onschuldige Hutu’s. En de enige moed van Ruyigi’s mannen was om vanuit hun raam de persoonlijke ontmoeting te aanschouwen tussen Maggy en een groep woedende jonge mensen die maar één verlangen hadden, namelijk de kinderen vernietigen, alleen omdat ze Hutu waren. Deze jonge mensen schreeuwden om wraak nadat Hutu-dorpelingen in de Ruyigi-heuvels hun Tutsi-buren hadden afgeslacht na het nieuws van de staatsgreep tegen de eerste democratisch gekozen Hutu-president, Melchior Ndadaye, en zijn moord. Maggy kwam tegen ze op en trok ze terug, zodat een paar kinderen werden gered. En dit terwijl dikbuikige mannen met dikke billen zich in hun huis verstopten als honden met hun staart tussen hun poten. Maggy werd later de moeder van duizenden oorlogswezen aan wie ze de zin en de vreugde van het leven teruggaf.

Deze humanitaire revolutionair die zich vandaag nog steeds verzet tegen een criminele samenleving, werd nagevolgd. In de geschiedenis van Burundi hebben, naast Inamujandi waarover we hebben gesproken, illustere vrouwen gevochten voor vrijheid en een rechtvaardige samenleving. Koningin Ririkumutima is een van hen. Ze is een van die vrouwen die onze geschiedenis doorkruisen in hun rol en verzet. Lang voor onze illustere heldinnen hield deze machtsvrouw de traditionele macht intact met een vasthoudendheid die door veel verhalen als sluw wordt beschreven. Ze was regentes van het Koninkrijk van Burundi in de periode na de dood van haar echtgenoot de mwami (koning) Mwezi Gisabo, met de Duitsers die het land bezetten als gesprekspartners terwijl koning Mutaga Mbikije nog niet de leeftijd had bereikt om te regeren. Het was opnieuw vanaf 1915 toen deze stierf, terwijl hij wachtte op zijn opvolger, de jonge Mwambutsa, om het koninkrijk te kunnen regeren. Zeer beschermend voor haar zonen, maar meedogenloos voor haar tegenstanders of politieke vijanden, maakte degene die de favoriete vrouw was van mwami Mwezi Gisabo het de kolonisatoren moeilijk. De koningin, die vroeg naar bed ging, om 20:00 uur en vroeg opstond, om 05:00 uur, stond voor zonsopgang stand-by om de openbare aangelegenheden bij te wonen. Door een verraderlijke methode van ondermijning slaagde zij erin de door de kolonisatoren gewenste hervormingen te vertragen ook al kon ze het niet volledig voorkomen. Zo kon ze tijdens talrijke ontmoetingen met de Belgische bezettingsautoriteiten, zoals de gouverneur, de vice-gouverneur-generaal of de resident, meer dan vijf uur luisteren zonder haar gesprekspartner te onderbreken voordat ze uiteindelijk een enkele vraag stelde die de hele vraag opleverde en de discussie uiteindelijk opnieuw moest beginnen. Het was deze stille kracht die het koninkrijk een tijdje beschermde, wat de Burundese mannen en koning Mwambutsa niet deden.

Overal ter wereld weten we dat de moed van vrouwen mensen bevrijdt. We kennen veel van hen door de revoluties die plaatsvonden toen mannen verdoofd waren door angst. De Franse Revolutie bijvoorbeeld behield de naam van de moedige Charlotte Corday. Toen de bergafgevaardigde Jean-Paul Marat, een wrede revolutionair, heel Frankrijk terroriseerde, verliet deze jonge vrouw haar geboorteland Normandië om naar Parijs te gaan en Marat te vermoorden, die zij verantwoordelijk hield voor het mislukken van de revolutie. Nadat ze zijn huis was binnengedrongen, stak ze hem op 13 juli 1793 neer. Gearresteerd en trots op haar gebaar, verklaarde ze dat het slachtoffer verantwoordelijk was voor de “woestenij van Frankrijk en de burgeroorlog die hij veroorzaakt had in het hele koninkrijk “. Ze werd kort daarna geguillotineerd. Hij is dus niet een man die erin slaagde Frankrijk te verlossen van een wezen dat schadelijk was geworden voor zijn land.

Of het nu Burundezen, Congolezen, Fransen, Chinezen of Japanners zijn… Digitale technologie heeft hun dapperheid gepopulariseerd. Ze gaven geboorte aan de vooruitgang van de wereld toen ze geboorte gaven aan de mensheid.