Kunstmatige intelligentie op jacht naar het Corona-virus

Een door Britse onderzoekers ontwikkeld algoritme lijkt slecht nieuws te brengen als het gaat om de wereldwijde uitroeiing van het coronavirus. De ontdekking van kunstmatige intelligentie is even frustrerend als beangstigend. Ze bevestigt dat het Corona Virus in de natuur sowieso een mooie toekomst voor zich heeft. Een team van wetenschappers van de Universiteit van Liverpool, die kunstmatige intelligentie toepassen op de kits van zoogdieren, die zullen waarschijnlijk de volgende Sars, Sars-CoV-2 of Mers-CoV tot leven brengen. Hoe is de ontdekking? Ze is geweldig.

In hun geschriften stellen wetenschappers 40 keer meer soorten naar voren die minstens 4 keer meer vormen van coronavirus in hen kunnen opslaan en ongeveer 30 keer meer zoogdieren die de combinatie van Sars-Cov-2 kunnen toestaan. Vanwege onze beperkte kennis over welke zoogdieren potentiële recipiënten zijn voor welke coronavirussen, hebben wetenschappers dit algoritme ontwikkeld om deze kennislacunes op te vullen. Dit maakte het mogelijk om te begrijpen waar recombinaties van deze virussen kunnen ontstaan ​​om nieuwe, veel gevaarlijkere virussen te vormen.

Dat is tenminste wat Marcus Blagrove, een viroloog aan de Universiteit van Liverpool en een van de co-auteurs van het wetenschappelijke artikel, aan France 24 vertelde. “Voor de komst van Sars-coV-2 hadden we heel weinig interesse in het schubdier. “, voegt Maya Wardeh toe, hoofdauteur van de studie die ook vragen uit Frankrijk 24 beantwoordde. Volgens May Wardeh zijn er zoogdieren in overvloed op aarde zodat de mens ze allemaal kan bestuderen. En bovendien leven sommige van deze zoogdieren in landen die niet over de nodige middelen beschikken om dit soort onderzoek naar zoogdieren uit te voeren.

Een groot aantal van deze zoogdieren vormt geen belemmering voor een dergelijk algoritme dat is begiftigd met de “big data” die onze onderzoekers gebruiken. Hiervoor hebben deze onderzoekers natuurlijk een aanzienlijk aantal zoogdieren op een rij gezet. En ze leverden deze hoeveelheid zoogdieren aan hun zelfgemaakte kunstmatige intelligentie, ze specificeerden de biologische familie  met andere dieren waarvan bekend is dat ze drager zijn van het Corona Virus en de omgeving: dus het geografische gebied waar ze leven of zelfs de levensverwachting van deze dieren. Dit zijn allemaal belangrijke gegevens om aan de machine te leveren. Hetzelfde deden ze ook voor bekende virussen.

De machine heeft daarom tot op heden de volgende dieren volledig op kaart gezet: alle knaagdieren, carnivoren, vleermuizen of zelfs artiodactyl (hoefdieren), dat wil zeggen runderen en nijlpaarden die reservoirs kunnen zijn van verschillende varianten van het Coronavirus. Om preciezer te zijn, volgens Maya Wardeh, berekent het model de mogelijkheid voor elke soort zoogdier om met elk van deze virussen te worden geïnfecteerd, waardoor we kunnen voorspellen welke gastheren er kunnen zijn voor verschillende coronavirussen tegelijkertijd. De conclusie is dan ook beangstigend. Gemiddeld kan elk coronavirus 12,5 dragerzoogdieren hebben en elk dier dat is onderzocht, kan volgens deze berekeningen worden geïnfecteerd met 5,5 verschillende virussen.

Een nog efficiënter algoritme maakte het mogelijk om nog verder te gaan in de berekeningen. Voor Sars-CoV-2 heeft kunstmatige intelligentie 126 soorten potentiële gastheren geschat, verspreid in de natuur, wat verklaart dat dit 122 meer zouden zijn dan wat werd gevonden toen de Liverpool-onderzoekers in de zomer van 2020 aan het werk werden gezet.

De kleine Aziatische gele vleermuis, de egel of het Europese konijn moeten bijvoorbeeld worden toegevoegd aan de lijst met potentiële reservoirs van Sar-CoV-2. Dit onderzoek heeft geleid tot de identificatie van de gevaarlijkste coronavirus-“snelkookpannen” in het dierenrijk. Vleermuizen staan ​​natuurlijk bovenaan de lijst. Sommigen van hen kunnen besmet zijn met 68 verschillende coronavirussen. Dit is het geval met de grote vleermuissoorten die in Europa leven en die de naam van het grote hoefijzer dragen.

Het algoritme van de Britse onderzoekers heeft verrassend genoeg vermeld dat de huiskat doorlaatbaar is voor verschillende virussen. Hij kan meer dan 65 coronavirussen krijgen, waaronder Sars-CoV-2. Voor onderzoekers is deze kleine gedomesticeerde kat daarom een ​​van de belangrijkste tot nu toe onbekende risico’s die de belangrijkste focus kan worden van het nieuwe virus. Het resultaat van de vermenging van degenen die in zijn lichaam aanwezig zouden zijn.

Maar onderzoekers zijn al geruststellend. Ze wijzen erop dat dit resultaat het resultaat is van machineberekeningen en niet van veldexperimenten. Moeten we hopen? Ja natuurlijk en dat is wat Maya Wardeh toegeeft. “Het is duidelijk dat deze conclusies niet 100% correct zijn. Maar de onderzoekers zijn overtuigd van de kracht van hun model. Sinds ze het hebben ontwikkeld heeft de wetenschappelijke gemeenschap verschillende nieuwe gastheren van Sars-CoV-2 ontdekt, zoals nertsen en “in de meeste gevallen waren ze geïdentificeerd door het algoritme”, benadrukte Marcus Blagrove. . Ontwikkelingen in het onderzoek zullen ons nog meer vertellen, maar voorlopig is het nog niet de tijd om in paniek te raken. Dus katten zijn geen bedreiging, althans voorlopig niet.

“Dat betekent niet dat je moet stoppen met het aaien van je kat”, stelt Maya Wardeh, nog steeds op France 24, gerust. Het is niet omdat het kleine dier potentieel doorlaatbaar is voor het grotere aantal coronavirussen dat het noodzakelijkerwijs hen zal besmetten.  Om besmet te worden moet een kat in de buurt zijn van een ander zoogdier dat het virus op hem overdraagt. En voor een huiskat die onder begeleiding naar buiten gaat, is zo’n gelegenheid een beetje moeilijk te voorkomen. Dit onderzoek, dankzij kunstmatige intelligentie, wijst niet op de mogelijkheden om nieuwe coronavirussen te zien verschijnen in deze waargenomen reservoirs. Het enige dat onderzoek kan begrijpen, is het identificeren van dieren die kunnen dienen als reservoirs voor coronavirussen. Volgens Marcus Blagrove is het berekenen van effectief risico oneindig veel complexer.

In feite detecteert het werk van deze Liverpool-onderzoekers geen mogelijke combinaties die zouden kunnen resulteren in het meer virulente Sars-CoV-2 of andere talrijke coronavirussen die verkoudheid bij mensen zouden veroorzaken. Volgens de onderzoekers is hij een bio-informaticus die mogelijk kan anticiperen op de kenmerken van de uitkomst van deze mogelijke mix.

Wij geloven dat de voorspellingen van het algoritme wijzen op een dierenrijk dat gevaarlijker is voor onze gezondheid. Britse onderzoekers hebben een ander doel. Het is dat van het beschrijven van een fenomeen dat al in de natuur bestaat – coronavirus-recombinaties – en van het specificeren van soorten die moeten worden bekeken omdat ze mogelijk worden blootgesteld aan verschillende coronavirussen. De onderzoekers willen natuurlijk met behulp van kunstmatige intelligentie de wereld redden van een nieuwe verrassingsaanval zoals dat bij het coronavirus het geval is geweest.