Rwanda: de ontdekking van een nieuwe technologie die de verspreiding van het coronavirus kan helpen voorkomen

Een 26-jarige Rwandese vrouw die bekend staat onder de naam Jeanne Bovine ISHEMARYAYO heeft zojuist een biometrische kaart opgesteld die zal helpen om de identiteit van een persoon te behouden, om toegang te krijgen tot hun identificatie en vooral om hun gezondheidsstatus te kennen bij het betreden van een openbare ruimte.

In deze tijden van het Corona-virus pandemie moet u zich in veel landen, wanneer u een openbare ruimte betreedt, in een boek registreren. Dit zodat identificatie mogelijk gemaakt wordt voor het geval u in contact bent geweest met een besmette persoon en als u symptomen van COVID-19 heeft. Maar met deze nieuwe Jeanne Bovine-kaart hoeven we ons niet te registreren als we de kaart alleen tonen voordat we binnenkomen. Het systeem herkent je identiteit, je adres en vooral je temperatuur, waardoor het voor gezondheidswerkers gemakkelijk is om je te traceren en iedereen te volgen met symptomen van COVID-19.

In een tijd waarin openbare ruimtes in Rwanda mensen zich verdringen, die zich registreren en hun temperatuur laten meten voordat ze binnenkomen. Ook om mensen te helpen identificeren die in contact zijn geweest met mensen die besmet zijn met COVID 19. Jeanne Bovine heeft de oplossing voor dit probleem gevonden om mensen gemakkelijk te identificeren die besmet zijn met het virus en ook iedereen die met deze persoon in aanraking is geweest.

Deze jonge Rwandese studeerde software engineering aan de Universiteit van Kigali in Rwanda en ze creëerde een CALM GEEK-bedrijf dat deze kaarten produceert en er wordt uitleg gegeven hoe ze te gebruiken. We probeerden Jeanne Bovine ISHEMARYAYO via de telefoon te spreken om haar om veel meer informatie over deze nieuwe kaart te vragen. Ze legde ons uit dat ze werkt op de Nyabugogo-markt in het NYARUGENGE-district, in de stad Kigali, om de gegevens te registreren en de temperatuur te laten meten voordat de mensen de markt opgaan.

Ze wil de Rwandese overheid heel erg bedanken voor het feit dat ze haar deze nieuwe techniek heeft laten uitproberen en om erop te wijzen dat deze nieuwe kaart de bevolking enorm zal helpen om door te werken. Vooral wanneer iemand de kaart heeft en deze correct gebruikt. Door in te typen op de elektronische machine die bij de ingang staat, kan men zijn temperatuur, zijn adres enz. zien. En het is heel gemakkelijk om de mensen te traceren voor het geval dat ze ziek zijn.

Dus vertelde ze ons dat het zou kunnen helpen om geld te besparen dat werd gebruikt om het personeel te betalen dat voor de registratie zorgt van mensen die deze openbare instellingen betreden.

Tegenwoordig gebruiken ongeveer 10.000 mensen deze kaart al en bedanken ze nogmaals de overheidsadministratie voor het uitproberen van deze nieuwe kaart. Ze zegt dat ze in de toekomst hard zal proberen om dit systeem op alle markten, in kerken en ook op andere openbare plaatsen in het land te installeren. Ze hoopt dat haar technologie in de toekomst door meer dan 1.000.000 mensen kan worden gebruikt.

Gebruikers van deze nieuwe technologie zijn tevreden met de resultaten van deze nieuwe kaart en stellen voor om deze nieuwe techniek in alle landen van Afrika te gaan gebruiken om de verspreiding van Covid-19 te beperken. Deze jonge Rwandees, die Software Engineering studeerde aan de Universiteit van Kigali, vertelde ons dat deze nieuwe kaart de overheid in staat gaat stellen bepaalde preventieve maatregelen tegen Covid -19 te verlichten zoals: lockdown, sluiting van scholen, kerken, markten, sporthallen, enz… omdat het gemakkelijk is om te zien dat een persoon symptomen van covid-19 vertoont of niet.